Het veranderende medialandschap

Alle vormen van multimedia zijn onderhevig aan veranderingen. Zo is de muziekwereld al meerdere malen op zijn kop gezet, bijvoorbeeld door de komst van CD’s, toen MP3’s en later streaming services zoals Spotify en Deezer. Ook hebben mensen steeds hogere eisen qua kwaliteit, mensen willen steeds betere speakers “lossless” muziekbestanden, en de beste koptelefoons om hun muziek maar zo helder mogelijk te beluisteren.

Hetzelfde geldt voor games, Vroeger speelde iedereen 8bit 3-op-een-rij spelletjes op de Atari, tegenwoordig spelen we Call of Duty Modern Warfare 2 op de PS3 in HD resolutie. Zowel de hardware als de software wordt complexer, we willen niet alleen meer “eye-candy” maar ook ingewikkeldere en uitgebreidere spellen spelen.

Voor film kijken, wat een meer passieve vorm van vermaak is dan gamen, zijn de verschillen iets minder duidelijk. Nog steeds kun je het verschil zien tussen een film uit 1960 en 2012 maar een film uit 2000 kijkt nog prima weg terwijl games uit 2000 al snel oud en lelijk gevonden worden. Toch zijn ook hier veel dingen veranderd en vooral de laatste paar jaren zijn er grote stappen gezet. Zo kun je tegenwoordig in bijna elke bioscoop ( en zelfs thuis op de bank) genieten van de nieuwste 3D-films, en uiteraard in HD resolutie.

Mensen worden steeds verwender en met de komst van een nieuwe standaard worden de oudere alternatieven vaak al snel vergeten. In veel gevallen begrijpelijk maar soms is het ook kortzichtig. Er zullen genoeg mensen zijn die geen behoefte meer hebben om een oude zwart-wit film of een 8-bit game te spelen maar hierdoor lopen ze parels als 12 Angry Men en het originele bubbleshooter mis. Beiden parels in hun eigen gebied. Ook al is het verleidelijk en begrijpelijk om met de nieuwste ontwikkelingen  mee te gaan en niet meer om te kijken, probeer toch eens een klassieker en je zult zeker aangenaam verrast worden!

Privacy Policy