VR-bril Oculus Rift vergroot filmbeleving

Dat virtual reality helemaal hot is, bewijst wel het in de laatste maanden ontstane aanbod van goede virtual reality brillen. Samsung kwam onlangs met de Gear VR, Sony werkt aan Project Morpheus – een virtual reality bril speciaal voor de Playstation 4 – en natuurlijk is er de Oculus Rift, waarvan de makers afgelopen april werden overgenomen door Facebook (video).

Marion Koopman vertelt over de Oculus Rift

Sinds de Oculus Rift in 2012 iedereen versteld deed staan door maar liefst het tienvoudige van de gevraagde 250.000 dollar op te halen op crowdfundingwebsite Kickstarter, zijn de verwachtingen hoor gespannen. Verwachtingen die de bril ook bij iedere tussentijdse presentatie weet waar te maken. Inmiddels is alweer de derde ontwikkelaarsversie getoond die iedere keer weer beter werkt dan de vorige.

Net als in de film…

Een virtual reality bril is natuurlijk bij uitstek geschikt om te gamen. Omgevingsbeelden worden buitengesloten, doordat de bril de ogen van de gebruiker volledig afdekt. Ook worden de eigen bewegingen nauwkeurig geregistreerd door een head-tracking systeem en nagebootst in de virtuele wereld. Daardoor ontstaat de beleving hier zelf in rond te lopen.

Dat een virtual reality bril echter niet alleen gebruikt kan worden voor de ultieme game-ervaring, blijkt wel uit de (korte) films die tegenwoordig speciaal gemaakt worden voor de Oculus Rift. Ook in Nederland is er zo’n film gemaakt en deze was in april te zien op het filmfestival Go Short in Nijmegen. Tijdens dit festival konden bezoekers plaats nemen op een brancard in een ambulance en kregen ze een Oculus Rift aangereikt. Vervolgens werd de korte film afgespeeld en waande de kijker zich de hoofdrolspeler in het verhaal: een patiënt in een ziekenhuisbed.

Uiteraard zijn Nederlandse filmmakers – in dit geval de NHTV Nederland en het Creative Lab van de Academy for Digital Entertainment – niet de enigen die experimenteren met films voor de Oculus Rift.

Quanto costa?

Hoewel de Oculus Rift nog niet eens op de markt is, worden er nu al films gemaakt, games ontwikkeld en andere toepassingen bedacht voor het apparaat. Dat belooft veel goeds en het wachten is dan ook op de dag dat de virtual reality bril officieel uitgebracht wordt. Naar alle waarschijnlijkheid is dit ergens in 2015.

Ook is nog niet bekend hoeveel de Oculus Rift moet gaan kosten, maar Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat hij de prijs zo laag mogelijk wil houden. Wat waarschijnlijk neerkomt op een bedrag tussen de tweehonderd en vierhonderd dollar.

Privacy Policy