Samsung verrast met hoogwaardige virtual reality bril

Het is misschien wel de meest bijzonder smartphone-accessoire tot nu toe: de Gear VR van het Koreaanse Samsung. Een virtual reality bril waarmee het mogelijk is om, via de Galaxy Note 4 – één van Samsungs nieuwste smartphones, te duiken in de virtuele 3D-wereld.

Maar wellicht doet het de Gear VR te weinig eer aan om hem te bestempelen als een veredelde smartphone-accessoire. Met een virtual reality bril wordt het voor de gebruiker immers mogelijk om een andere wereld binnen te stappen. Door het ingebouwde scherm worden de getoonde beelden direct op het netvlies geprojecteerd en omdat de bril de ogen volledig omsluit, is dit ook het enige wat de drager ziet. ‘Gewone’ beelden van de omgeving worden buitengesloten.

40031_06_samsung_announces_gear_vr_works_with_galaxy_note_4

Comfortabel en hoge beeldkwaliteit

Onlangs werd dit technologische hoogstandje gepresenteerd op de toonaangevende techbeurs IFA in Berlijn en de reacties zijn enthousiast.

Gebruikers zijn vooral positief over het draagcomfort van de bril. De gebruikte zachte, flexibele en lichtgewicht materialen zorgen ervoor, dat de bril met gemak enkele uren achter elkaar gebruikt kan worden. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk, want een virtual reality bril wordt al snel langere tijd gedragen. De levensechte ervaring van zo’n bril zou al gauw teniet gedaan worden wanneer het apparaat slecht zit of zelfs pijnlijk is in het gebruik.

Maar minstens zo belangrijk uiteraard is dat men erg lovend is over de beeldkwaliteit van de Samsung Gear VR. Doordat de Galaxy Note 4 in de bril wordt geklikt, verloopt de beeldweergave via het hightech 5,7”-scherm van deze smartphone – een scherm wat uitgerust is met het superieure amoled-paneel en een resolutie heeft van 1440×2560 pixels. Daarmee is de resolutie van de Gear VR hoger dan die van vergelijkbare brillen zoals de Oculus Rift, ondanks dat deze over een full-HD-resolutie beschikt.

samsung-galaxy-tab-s-super-amoled-gamut

Meer dan alleen voor het gamen

Een groot voordeel van de Samsung Gear VR is ook, dat het apparaat veel meer toepassingen kent dan enkel het voor de hand liggende gamen. Ook het kijken van films, voorstellingen en het op een afstand bijwonen van concerten en wedstrijden wordt een geheel nieuwe ervaring met een virtual reality bril op het hoofd.

Maar behalve dat, gaat er wellicht ook – letterlijk en figuurlijk – een geheel nieuwe wereld open voor onverwachte partijen zoals makelaars. Met een virtual reality bril is het immers mogelijk om de geïnteresseerde koper alvast een virtuele rondleiding door een huis te geven.

Een prijzig speeltje

De Samsung Gear VR komt in Nederland eind dit jaar op de markt voor de verwachte prijs van € 199,00 zonder gamepad en € 249,00 met gamepad. Wel levert Samsung er een uitgebreid aanbod van films, games, 360°-video’s en ander beeldmateriaal bij op een micro SD-kaart. De bril werkt echter alleen met de Galaxy Note 4 die beschikbaar is vanaf  € 749,00. Een flinke investering dus, maar als Samsung de bril laat werken met nog meer verschillende smartphones, wordt het al wat interessanter voor de gemiddelde consument.

Privacy Policy