Holland, Natuur in de Delta

De makers van de succesvolle Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis hebben een nieuwe parel gecreëerd. Waar eerder de Oostvaardersplassen het decor vormden – waardoor het aantal bezoekers daar fors toenam – zijn voor Holland, Natuur in de Delta de opnamelocaties verspreid door het land. Veelal in Brabant zoals De Biesbosch waar de bevers hun dammen bouwen en waar de filmmakers een hoge toren gebouwd hebben om de zeearend te kunnen volgen. Maar er is ook gefilmd bij de deltawerken die het domein van de zeebaarsjes vormen.

Het is niet de bedoeling van de makers om er De Nieuwe Wildernis deel 2 van te maken. Wat wel hetzelfde is dat het een natuurfilm is: er wordt echt een verhaal verteld. Een hoofdrol is weggelegd voor de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Ook de hoogwaardige kwaliteit en het gebruik van de modernste technieken worden bij deze film ingezet. En het filmwerk is verricht door talentvolle cameramensen uit binnen- en buitenland.

Het is nog afwachten of Holland, Natuur in de Delta het succes van De Nieuwe Wildernis evenaart die met zo’n 700.000 bezoekers de best bezochte Nederlandse natuurfilm ooit werd en die tijdens de uitreiking van de Rembrandt Awards 2014 werd uitgeroepen tot beste film van 2013. Waar de eerste film een echte openbaring was, moet er nu veel uit de kast gehaald worden om de verwachtingen te overtreffen. Uit de recensies blijkt dat er enkele kritiekpuntjes zijn.  Zo is de scope te breed om echt de diepte in te kunnen gaan en de voice-overteksten (ingesproken door Bram van der Vlugt en Carice van Houten) proberen te krampachtig verbanden te leggen. Maar het gaat natuurlijk vooral om de beelden. De toeschouwer wordt dan ook getrakteerd op beelden van de zeearend vanuit vogelperspectief, een sprint van de hazen en nachtopnamen van de bevers.

Privacy Policy