Consumentenversie Oculus Rift nu te koop voor 699 euro

Ongeveer drie jaar nadat de Oculus Rift via Kickstarter bijna 2,5 miljoen dollar wist op te halen voor de Oculus Rift is eindelijk bekend geworden dat de eerste versie voor consumenten vanaf april van dit jaar geleverd zal worden. De bril is met een prijs van 699 euro (exclusief verzending) wel wat duurder dan vooraf verwacht.

Eindelijk een lanceerdatum

Nadat de bril eind 2012 werd aangekondigd waren de reacties al direct hooggespannen. De interesse voor de Kickstarter was enorm en het project kreeg in de media veel aandacht. En de hype nam in de periode daarna alleen maar toe doordat er al vrij snel development kits, vroege versies van het product voor ontwikkelaars, in omloop werden gebracht. Doordat de ontwikkeling van het product vrij snel en voorspoedig leek te gaan, hoopte het grote publiek op een lancering in 2015, maar dit was volgens Oculus VR niet mogelijk. Het product zal daarom in het tweede kwartaal van dit jaar verschijnen en daarmee komt dan eindelijk een einde aan het lange wachten.

Toepassingen

Hoe de bril het best tot zijn recht komt is voor velen op dit moment echter nog een raadsel. De focus lag op het moment van de lancering vooral op games, maar al snel kwam men erachter dan een VR-bril ook een ideaal hulpmiddel is voor het bekijken van bijvoorbeeld speciale 3D-panoramafoto’s en films. De Gear VR, een VR-bril die Oculus samenwerking met Samsung heeft ontwikkeld, zou op dit moment zelfs vooral worden gebruikt voor het kijken van films. Het is met behulp van speciale conversieprogramma’s eenvoudig om bijvoorbeeld dvd’s of blu-ray’s te converteren naar een digitaal formaat en dat digitale formaat kan in een speciale mediaspeler worden afgespeeld in VR.

Hoge prijs

Of de bril het enorme succes dat vooraf werd voorspeld gaat waarmaken is echter nog maar de vraag. De bril is met een prijs van 699 euro namelijk flink wat duurder dan de 350 tot 500 dollar waarmee vooraf in de pers werd gestrooid. Op internet zijn dan ook al veel boze fans te vinden die hun teleurstelling niet onder stoelen of banken steken en zeggen de bril niet te zullen bestellen tenzij de prijs flink zal dalen. Palmer Lucky, oprichter van Oculus VR, heeft in een reactie op Reddit aangegeven dat zijn eerdere uitspraken rondom de verwachte verkoopprijs niet erg handig waren en dat de headset wat duurder is uitgevallen dan verwacht. Het geheel wordt volgens Palmer echter tegen kostprijs verkocht en een lagere prijs is daardoor simpelweg onmogelijk.

Privacy Policy