Een home theatre pc, is het de moeite waard of niet?

Sinds de introductie van smart tv’s is niet alleen het kijken naar tv, maar ook het kijken naar content uit andere bronnen en het gebruik van internet op de tv steeds eenvoudiger geworden. Een probleem is echter wel dat de software en processorkracht van smart tv’s in veel gevallen te wensen overlaat. Het is vaak traag, onintuïtief en aanpassingen maken is onmogelijk. Een home theatre pc, of kortweg htpc, is voor mensen die zich daaraan storen een goed alternatief, het biedt meer snelheid, meer mogelijkheden en het geheel is bovendien geheel naar wens te aan te passen.

Wat is een htpc?

Een htpc is een pc die speciaal bedoeld is voor het afspelen van films en andere media. Het zijn vaak kleine pc’s, ongeveer net zo groot als ontvangers van digitale tv of zelfs nog kleiner, die weinig stroom verbruiken. De pc is voorzien van of verbonden met een of meerdere harde schijven die films en andere content bevatten en kan met bijvoorbeeld een hdmi-kabel worden aangesloten op de tv. Door gebruik te maken van speciale software als Kodi of Plex kan vervolgens op een eenvoudige manier alle gewenste content op een eenvoudige manier op het beeld getover worden.

De voordelen van een htpc

Nou klinkt dit in eerste instantie niet zo bijzonder, de gemiddelde smart tv kan op papier immers hetzelfde en de aanschaf van een htpc lijkt in eerste instantie dus weinig zinvol. Toch biedt een htpc voordelen die de aanschaf de moeite waard maken:

–          Snel, overzichtelijk en intuïtief

Een htpc is vele malen sneller dan een smart tv en daardoor hoef je je nooit te ergeren aan langzame menu’s of een trage reactie op de afstandsbediening. Het geheel ziet er bovendien zeer gelikt uit en vooral met Kodi kunnen vrijwel alle menu’s naar wens worden aangepast.

–          Ook geschikt voor games

Een htpc kan bovendien ook worden gebruikt om emulators en games te draaien. Er zijn voor zowel Kodi als Plex een aantal emulators beschikbaar en ook het populaire gamesplatform Steam kan eenvoudig vanuit de interface van Kodi worden gebruikt.

–          Overal in huis toegang

Hoewel Kodi over het algemeen wat meer mogelijkheden biedt dan Plex, is een sterk punt van Plex dat er eenvoudig op vrijwel alle apparaten in huis die zijn verbonden met het internet naar streams vanaf de htpc kan worden gekeken.

–          Upscaling oude films

Voor de mensen die nog veel films op dvd hebben of die dvd’s al hebben geconverteerd naar een digitaal formaat bieden htpc’s nog een voordeel. Htpc’s kunnen nanemlijk gebruik maken van speciale upscaling-algoritmes waarmee de beeldkwaliteit van video’s met een lage resolutie aanzienlijk kan worden verbeterd.

De kosten

Wat betreft nadelen kunnen we kort zijn, dat is er namelijk maar één: de kosten. De exacte kosten zijn echter lastig te voorspellen, aangezien deze sterk samenhangen met de configuratie van het systeem. Ze kunnen als volgt worden onderverdeeld:

–          De htpc

Een htpc met weinig processorkracht kan in de vorm van bijvoorbeeld een Raspberry Pi al voor minder dan 100 euro worden aangeschaft. Wil je echter ook kunnen gamen en films op meerdere apparaten tegelijkertijd afspelen, dan zal er een krachtigere pc benodigd zijn. In dit geval zullen de kosten al snel in de honderden euro’s lopen.

–          De opslagcapaciteit

Daarnaast zal er geïnvesteerd moeten worden in opslagcapaciteit. De gehele filmcollectie worden in het ideale geval lokaal op harde schijven opgeslagen en hiervoor is bij opslag in hoge resolutie aardig wat ruimte benodigd. Met de huidige prijzen ben je ongeveer 30 tot 35 euro per TB aan harde schijfruimte kwijt.

–          Randapparatuur en accessoires

Tot slot zal er in de meeste gevallen ook nog een investering in randapparatuur en accessoires moeten worden gedaan. Bij een simpele opstelling met een htpc en een enkele tv komt het waarschijnlijk neer op een netwerk- en/of hdmi-kabel, maar bij grotere opstellingen waarbij meerdere tv’s worden aangesloten op de htpc zal er per tv ook een apparaat als Chromecast of Apple tv moeten worden gebruikt om de stream te ontvangen.

Privacy Policy